Ιστορία του Sublimation

Με λίγα λόγια, η εξάχνωση χρωστικών ουσιών ή η χρωστική ουσία είναι μια τεχνική εκτύπωσης που περιλαμβάνει εκτύπωση γραφικών σε ειδικό χαρτί μεταφοράς. Το χαρτί μεταφοράς τοποθετείται στη συνέχεια πάνω από το αντικείμενο προορισμού πριν εφαρμοστεί η θερμότητα. Το μελάνι βαφής εξάχνωσης μεταφέρεται στη συνέχεια στο αντικείμενο σε μοριακό επίπεδο. Ενώ η εκτύπωση εξάχνωσης βαφής κερδίζει δημοτικότητα χάρη στην εξέλιξη της ψηφιακής εκτύπωσης, η υποκείμενη τεχνολογία υπάρχει εδώ και αιώνες. Η πρωτόγονη μορφή εξάχνωσης της χρωστικής ανάγεται στον αρχαίο πολιτισμό της Μεσοποταμίας, όπου δημιούργησαν σφραγίδες σε πήλινες ταμπλέτες. Κατά τη διάρκεια αιώνων, αυτή η πρωτόγονη μέθοδος εξελίσσεται σε εκτύπωση ξύλου. Η Κίνα το ανέπτυξε για εκτύπωση υφασμάτων. Ο Noël de Plasse ανέπτυξε εκτύπωση εξάχνωσης βαφής το 1957 αφού παρατήρησε το χαρακτηριστικό της βαφής που εξαχνώνεται. Αυτό οδηγεί στη μαζική εφαρμογή της εκτύπωσης εξάχνωσης βαφής στη δεκαετία του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70 χρησιμοποιώντας μεταφορά κορδέλας. Το πρώτο σύστημα εκτύπωσης εξάχνωσης που βασίζεται σε υπολογιστή αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από τον Wes Hoekstra, ο οποίος αναγνωρίζεται ως «πατέρας» της εκτύπωσης εξάχνωσης εικόνας υπολογιστή. Μόνο τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε η εκτύπωση ψηφιακής εξάχνωσης. Η ψηφιακή τεχνολογία εξάχνωσης χρωμάτων παρήγαγε αρχικά σχέδια για υψηλή μόδα. Καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία, η εκτύπωση εξάχνωσης βαφής βρήκε τον δρόμο για σήμανση και οθόνες, προτού φτάσει στην εκτύπωση υφασμάτων καταναλωτή.

Πώς λειτουργεί το Modern Dye-sub Printing;

Η σύγχρονη τεχνολογία εκτύπωσης dye-sub έχει δει τα κανονικά καταναλωτικά προϊόντα όπως μπλουζάκια και κούπες να μετατρέπονται σε έργα τέχνης. Τα συναρπαστικά γραφικά και τα μηνύματα εκτυπώνονται μέσω της εξάχνωσης βαφής. Η διαδικασία εξάχνωσης βαφής περιλαμβάνει το στοιχείο της θερμότητας και της πίεσης για τη μεταφορά της μελάνης βαφής σε υλικό με βάση πολυεστέρα. Στη σύγχρονη εκτύπωση, εδώ είναι αυτό που χρειάζεται για να λειτουργεί η εκτύπωση βαφής-sub Dye Sublimation Printer Τα τελευταία χρόνια από τότε έχει τεράστια εξέλιξη στους εκτυπωτές dye-sub. Οι βιομηχανικοί εκτυπωτές βαφής-sub κοστίζουν συχνά περισσότερα από 20.000 $ αλλά έχουν δει τη μείωση της τιμής πάνω από το μισό. Η κύρια λειτουργία ενός εκτυπωτή dye-sub είναι η θέρμανση της βαφής και η δημιουργία αντιγράφου εκτύπωσης στο χαρτί μεταφοράς. Μηχανή μεταφοράς θερμότητας Roll to Roll Στη βιομηχανική εκτύπωση, η πρέσα θερμότητας είναι εξίσου ακριβός εξοπλισμός που ολοκληρώνει τη διαδικασία εκτύπωσης εξάχνωσης. Σε θερμοκρασία 400 βαθμών Φαρενάιτ, προκαλεί την εξάτμιση της χρωστικής στο χαρτί μεταφοράς και εξάχνωση στο μόριο του υποστρώματος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια εκτύπωση που δεν ξεθωριάζει ακόμη και μετά από παρατεταμένη χρήση.

Χαρτί μεταφοράς εξάχνωσης

Τα χαρτιά μεταφοράς είναι το ζωτικό στοιχείο σύνδεσης μεταξύ της εκτύπωσης και της θερμότητας που πιέζουν τα γραφικά στο υλικό. Συνήθως έχει στρώσεις χρωστικής και κεριού. Dye Sublimation Ink Sublimation Ink Τα μελάνια εξάχνωσης είναι ειδικά μελάνια που εξατμίζονται και διαπερνούν το υπόστρωμα με εφαρμογή θερμότητας και πίεσης. Αυτό δημιουργεί αποτελέσματα εκτύπωσης που εμφανίζονται συμπαγή και δεν ξεθωριάζουν ή δεν σπάνε.

Υλικά

Η εξάχνωση βαφής συχνά σχετίζεται με την εκτύπωση υφασμάτων από πολυεστέρα. Ωστόσο, η πρόσφατη ανάπτυξη της τεχνολογίας εκτύπωσης dye-sub έχει αυξήσει την επιλογή των υλικών εκτύπωσης. Προϊόντα όπως ορείχαλκος επεξεργασμένος με πολυμερές, ακρυλικά και αλουμίνιο και διάφορα άλλα άκαμπτα προϊόντα μπορούν τώρα να εκτυπωθούν με υποεκτύπωση. Θα βρείτε επίσης εκτύπωση εξάχνωσης σε κεραμικά πλακίδια, μαγνήτες ψυγείου και σήμανση εμπορικών εκθέσεων.

Πηγή:

Do you know the History Of Dye Sublimation? & How Modern Dye-sub Printing Works?

 

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *